Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η μερική αντικατάσταση του καρπού καλαμποκιού ή σιταριού με υποπροϊόντα εσπεριδοειδών, επιφέρει ισάξια αποτελέσματα και επιδράσεις στην ανάπτυξη των μηρυκαστικών.
Συγκεκριμένα, οι Xadjipanayiotou και Louka (1976) μελέτησαν τη θρεπτική αξία της ζυμωμένης πούλπας εσπεριδοειδών κατα τη προσθήκη της σε σιτηρέσιο παχυνόμενων μόσχων, αντικαθιστώντας ένα μέρος από τον καρπό κριθαριού. Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 44 αρσενικοί μόσχοι της φυλή Friesian, ηλικίας 120 ημερών, χωρίστηκαν σε δύο πειραματικές ομάδες και διατράφηκαν επί 48 εβδομάδες με άχυρο κριθαριού (1kg την ημέρα) και μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών κατα βούληση. Συγκεκριμένα, στη πρώτη ομάδα χορηγήθηκε καρπός κριθαριού (820gr/kg) και σογιάλευρο (150gr/kg). Η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση της τροφής, ο συντελεστής μετατρεψιμότητας της τροφής και η εναπόθεση σωματικής μάζας παρέμειναν ίδια και στις δυο ομάδες. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η αντικατάσταση του καρπού κριθαριού με πούλπα εσπεριδοειδών δεν επέφερε ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη των παχυνόμενων μόσχων. Καταλήγοντας αναφέρουν ότι η θρεπτική αξία της πούλπας εσπεριδοειδών προσεγγίζει πολύ, αυτή του καρπού κριθαριού.
Να αναφερθεί ότι σε παρόμοια πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε μηρυκαστικά, κατα τη προσθήκη στο μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών πούλπας εσπεριδοειδών, δεν επηρεάστηκε ανασταλτικά η ανάπτυξη και άυξηση του σωματικού βάρους, συμπεραίνοντας ότι η πούλπα εσπεριδοειδών έχει παρόμοια θρεπτική αξία με τους καρπούς των δημητριακών.
(Schalch et al., 2001 | de Castro & Zanetti, 1998 | Vijchulata el al. 1980 | Henrique et al. 1998 | Lanza, 1984 | Brown & Johnson, 1991 | Chen et al. 1981)